Witam. Jestem typowym ektomorfikiem, Pracuje na budowie 9 godzin 6 dni w tygodniu, na siłownie uczeszczam 4 razy w tygodniu. Mam diete 2g/kg - B, 6g/kg - W. Czy obok zdrowego tłuszczu w postaci Oliwy, ryb, orzechow itd. Moge jeść takie rzeczy jak wafelki i inne słodycze, tłuste twarogi, jakieś szynki wieprzowe.. To oczywiscie obok dokładnie [...]
[...] moge wrzucic tu tez zdjecie usg jak by ktos chcial ... Ścięgno głowy długiej mięśnia dwugłowego ramienia na wysokości bruzdy międzyguzkowej z odczynem zapalnym w pochewce i zwiekszona znacznie ilością płynu /53,4/ Staw obojczykowo barkowy poszerzony ze zwiekszona ilością płynu /51/ dostalem zastrzyki 3 tyg temu przeciw zapalne i troche pomoglo [...]
Okazuje się, że mężczyźni dużo częściej umierają na choroby nowotworowe, co zostało powiązane z występowaniem znacznej ilości testosteronu w ich organizmach. Naukowcy amerykańscy porównali wyniki badań, w których potwierdziła się tego typu zależność. Czy tego typu efekt można porównać dodatkowo ze stosowaniem SAA? Wielokrotnie w informacjach [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi na ile jej dostarczanie [...]
Naukowcy do dzisiaj nie wiedzą, czy kortyzol jest sprawcą insulinooporności, czy może podniesione stężenie insuliny i kortyzolu występuje wtórnie do otyłości. Niemniej w badaniu pochodzącym jeszcze z 1982 r. zasugerowano, iż kortyzol w bezpośredni sposób hamuje działanie insuliny w ustroju człowieka, prawdopodobnie wpływające na powiązany z nią [...]
Niektórzy naukowcy twierdzą, iż COVID zabił nawet trzykrotnie więcej ludzi, niż to się oficjalnie podaje. Oficjalne statystyki mówią o 5-6 mln osób, wg statista.com na 21 marca 2022 na świecie odnotowano 6.1 mln zgonów z powodu COVID. Niedocenianym wpływem epidemii jest zwiększone spożycie alkoholu etylowego. Alkohol a pandemia Wyniki prac [...]
Z wielu powodów redukcja tkanki tłuszczowej jest trudna. Pierwszą przyczyną niepowodzenia jest brak możliwości utrzymania narzuconego modelu dietetycznego, często ciało by mogło, ale umysł nie daje rady. Niestety, zarówno prowadzenie treningu, jak i utrzymywanie diety wymaga zaangażowania, cierpliwości i ponoszenia określonych wyrzeczeń. Drugi [...]
O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]
Odbiorcami tego artykułu będą zapewne głównie mężczyźni. W końcu to testosteron w pewnym sensie kształtuje mężczyzn. Jego wysoki poziom jest atrybutem prawdziwego samca, jednak nie każdy ma go tyle samo, gdyż natura nie zawsze jest sprawiedliwa. Czy dzienny dystans ma znaczenie dla produkcji testosteronu? Amerykańsko-włoski zespół naukowców [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
TUT (time under tension = czas napięcia mięśni) jest to czas, w którym nasze mięśnie są napięte. Wydłużenie czasu napięcia mięśni, może spowodować, że nasze wyniki na siłowni będą efektywniejsze. W artykule, przedstawimy kilka sposobów na to, aby wpłynąć na czas napięcia mięśniowego, tak aby wydłużyć pracę i wysiłek mięśni. Co warto zapamiętać i [...]
Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]
Hormon wzrostu zyskał popularność po 1985 r. gdy pojawiła się wersja powstająca przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czyli rekombinowany ludzki hormon wzrostu (rhGH). Nie należy go mylić z hormonem wzrostu endogennym, a także pozyskiwanym ze zwłok (jak działo się do lat 80. XX wieku). Tak naprawdę, GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie [...]